tiistai 22. maaliskuuta 2011

Berliiniä, naturalismia ja Lisztiä

Mun blogistani on näköjään tulossa "leikkaa ja liimaa" -henkinen sekasikiö, kun en jaksa koskaan kirjoittaa tänne mitään erikseen. Ajattelin kuitenkin linkittää (taas) pikaisesti pari muualla julkaistua tekstiä sekä muistuttaa tärkeästä juhlavuodesta.

Ensinnäkin kävin katsastamassa Ateneumin Arjen sankarit -naturalisminäyttelyn, josta hajanaisia huomioita löytyy täältä. Ärsyttävästä nimestään ja joistakin muista ikävämmistä seikoista huolimatta kyseessä on ihan mielenkiintoinen teoskavalkadi. Tutumpien Edelefeltien sekä Schjerfbeckien seasta löytyy tällä kertaa ulkomaistakin taidetta, kirjallisuutta, valokuvia ja jopa filminpätkiä.

Tutustuin alkuvuodesta myös Allfred Döblinin jättiromaaniin Berlin Alexanderplatz (1929), josta tarkemmin täällä. Teos vaatisi varmasti useamman lukukerran, jotta siitä saisi enemmän irti, mutta jännittävä se oli ummikollekin vaikeaselkoisuudestaan huolimatta. Ilmeisesti W. G. Sebald teki muuten väitöskirjansa Döblinistä: olisi kiinnistavaa tietää, millaisen näkökulman tämä tuoreempi kirjailija valitsi.

Viimeisenä - ja tärkeimpänä - muistutan Franz Lisztin juhlavuodesta! Kyseinen säveltäjä ja pianovirtuoosi täyttää kunnioitettavat 200 vuotta. Parhaillaan on käynnissä Kirkko soikoon -festivaali, jossa Lisztin musiikki on tällä kertaa etualalla. Esimerkiksi sunnuntaina kello 14 alkaa Johanneksen kirkossa suoranainen Liszt-maraton, jossa voi kuulla mm. Legendoja sekä kuuluisaa h-mollisonaattia. Sinne siis!


Nuorehko Liszt on pöllitty täältä.

Blogini lukijamäärä on toki säälittävän vähäinen, mutta mainostan kaikkea tuommoista kuitenkin, jos vaikka joku sattumanvarainenkin kävijä saisi sittenkin inspiksen lähteä mukaan. ^_^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti